Belysningsstyrning: Din ultimata guide

belysningsstyrning

Det är väldigt populärt att kunna styra belysningen i ditt hem med allt annat än strömbrytare, därför släpps det många olika varianter på belysningsstyrning och jag här har ni mina favoriter. Idag finns det en mängd olika typer av system för att belysningsstyrning i din villa eller lägenhet. Här radar jag upp några olika varianter och för och nackdelar med dem. Det generella med alla lösningar förutom den egenbyggda varianten är att det kostar en del.

Olika belysningsstyrningsystem

Apple HomeKit

HomeKit är Apples egna variant av bland annat belysningsstyrning. Det bygger på att du kan köpa olika  produkter från tredjepart som som är kompatibla med HomeKit. Dessa kan du sedan styra med hjälp av Apples egna app i din iPhone. Lösningen är riktigt snygg och fungerar förvånansvärt bra. Tyvärr är de flesta produkter som är kompatibla med HomeKit riktigt dyra vilket är synd.

Jag har tidigare skrivit om hur du kan konfigurera en Raspberry Pi att i sin tur bli kompatibel med Apple HomeKit. Det är en toppenlösning för den lite intresserade och tekniske.

Philips Hue

Philips Hue ser bra ut men tyvärr är även de dyra att köpa in. Men det som är intressant med dessa är att du kan ställa in ljuset på många fler sätt än bara av och på. Du kan istället ställa in ljuset efter olika mood. Helt klart ett intressant alternativ.

Egenbyggd

Min absoluta favorit är den där du bygger ditt egna system med en Raspberry pi. Många blir avskräckta av detta men det är både kul och väldigt billigt. När du väl har kommit igång så är det också väldigt lätt att utöka och utveckla hur du än vill. Du kanske vill lägga till andra saker än bara belysning, kanske ett larm eller ett system för att vattna blommorna? Du bestämmer själv, fantasin är det ända som sätter gränserna!

Ett svar på ”Belysningsstyrning: Din ultimata guide”

  1. Fan vad jag älskar sånt här, har själv en bakgrund som teknikfreak, och hade det inte varit för att jobb tar upp all tid så hade jag garanterat ägnat mer tid åt sånt här.

    Jag har inhandlat prylar för att göra homekit+fjärrbrytare möjligt.

    Har läst om en kille på nätet som kopplat sin vinylspelare till en raspberry och använt homebridge + något mer, (kommer inte ihåg namnet nu) för att göra den till en airplay transmitter. Så man kan köra vinyl i hela hemmet, och säga till siri att spela vinyl i sovrummet etc.

    Har du några tips om hur jag kan få till detta? Kan du rent av hjälp mig?

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *