Guide: Installera .img på SD-kort med Mac OS

SD-kort

Denna guide passar utmärkt om du vill komma igång med din Raspberry Pi och ska installera ett operativsystem på SD-kortet. I denna guide använder jag ett SD-kort från kjell.com.

Även om denna guide använder sig av terminalen på din Mac så ska du inte bli förskräckt. Jag rekommenderar alla att lära sig lite om hur den fungerar då det underlättar så många saker t.ex. detta. Istället för att ladda ner program för att lösa uppgiften att installera image-filer på SD-kort så går det alldeles utmärkt att göra direkt i terminalen.

Börja med att klicka på terminalfönstret alternativt klicka cmd + space för att starta Spotlight-sökning och skriv in terminal och klicka på return. Du bör nu se ett fönster som liknar detta:
Konsoll

1.  Lista datorns diskar

Nu är det dags att skriva lite instruktioner till terminalen. Se till att du har satt in SD-kortet i datorn.
Skriv sedan diskutil list och klicka return.
En lista likt denna dyker upp:

Lista över diskar

2. Identifiera ditt SD-kort

Leta reda på vilken disk som är just ditt SD-kort t.ex disk3, inte partitionen disk3s1.

3. Unmounta SD-kort

Nu ska vi unmounta SD-kortet m.h.a. kommandot diskutil unmountDisk /dev/disk'nummer på disk', där 'nummer på disk' ska bytas ut mot det nummer du identifierade att ditt SD-kort hade i föregående steg

4. Installera .img-filen

Installera .img-filen genom att skriva sudo dd bs=1m if=image.img of=/dev/rdisk'nummer på disk' conv=sync.
image.img är sökvägen till .img-filen.

Detta tar ett par minuter beroende på storleken på .img-filen. När installationen är klar så är SD-kortet redo att användas. Exempelvis i din Raspberry Pi.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *