Hur blir man rik i en kris?

money

Detta är egentligen en blogg om teknik men i dagens coronapandemi och med en lågkonjunktur som knackar på dörren, måste jag skriva av mig lite.
Börserna går ner, människor förlorar stora summor som byggts upp under de senaste årens otroliga uppgångar på börsen. Men detta är också tiden då många framtida miljonärer börjar bygga sin förmögenhet.
Jag har bestämt mig för att bygga min första miljon och målet är att klara det på 4 år. Detta är första inlägget på förhoppningsvis en kommande succé.

Hur ska jag spara ihop till en miljon?

När jag säger jag så menar jag faktiskt vi (jag och min sambo).
Hur ska vi då lyckas med bedriften att få ihop en miljon kronor på 4 år? Det är egentligen väldigt enkelt men det krävs en del engagemang.

Beroende på hur länge coronakrisen håller i sig så kommer det snart vara ordentlig rea på börsen. Inte än men om några månader (tror jag) att det är läge att börja köpa in sig. Till dess så kommer allt sparande gå in på sparkonto.

Vi båda tjänar 30.000kr i månaden före skatt. Vi får ~23.000kr var efter skatt. Så 46.000kr att leva på och planen är att spara 20.000kr i månaden framöver.

Steg 1. blir att spara ihop till en buffert på 100.000kr som ska ge oss en liten trygghet. Men redan innan det är uppnått så kommer vi förmodligen att börja placera på börsen. Det beror lite på när vi tror att det är läge att börja köpa.

Fördelning av kapital på börsen

Hur ska vi då fördela innehavet på börsen? Först och främst så anser jag att jag har för dålig insikt i enskilda bolag för att vilja investera större summor i dem. Jag kanske kommer att köpa för mindre summor i bolag som jag är intresserad av och för att det är kul. Dock kommer majoriteten av de 20.000kr som ska investeras varje månad investeras i fonder enligt följande fördelning:

Global indexfond: 50%
Sverige indexfond: 20%
Europa indexfond: 10%
Tillväxtmarknad: 20%

Ränta på ränta

Även om 20.000kr i månaden i sparande är mycket så tycker jag att 4 år till miljonen låter väldigt lite. Sparar man 20.000kr per månad i 4 år så blir det 960.000kr. Inräknat med en ökning på börsen med 4%/år så blir det istället 1.059.917kr. Historiskt så har börsen går upp ~8%/år så jag tycker att i detta läge så är 4% väldigt lågt räknat.

Min teori är att börsen inom några år kommer gå spikrakt uppåt igen.

I nästa inlägg tänkte jag gå igenom vår budget och visa hur enkelt det är att spara 20.000kr/månad med de medelinkomsterna som vi har.

Lämna ett svar

Din e-postadress kommer inte publiceras. Obligatoriska fält är märkta *